Poznajemy drzewa i krzewy

Jarząb

O drzewie

Jest to niewielkie, ale znane chyba wszystkim drzewo lub krzew, o lubianych przez ptaki i ludzi owocach – czerwonych „koralach”, zwanych jarzębiną. 

Pokrój

Jarząb pospolity przeważnie nie osiąga dużych rozmiarów, dlatego często zaliczany jest do krzewów, mimo, że przeważnie wytwarza walcowaty pień oraz koronę. Jest ona raczej luźna – prześwitująca, o okrągłym kształcie. Jarząb pospolity często tworzy formy wielopienne.

Kora

Jest gładka i błyszcząca, a jej barwa zmienia się z wiekiem od zielonkawoszarej po srebrzystą. U starszych okazów, na korze pnia powstają poprzeczne pęknięcia.

Liście

Złożony liść jarzębu pospolitego ma nieparzystą liczbę listków, o ciemnej, matowej zieleni. Poza nasadą, listki mają ostro piłkowany brzeg. Po roztarciu – pachną lekko gorzkimi migdałami. Ułożenie liści na pędach jest skrętoległe.

Kwiaty

W maju-czerwcu jarzębina zakwita na białokremowo. Kwiaty, zebrane w gęste kwiatostany, pachną intensywnie, niekiedy aż niemiło; po zapyleniu przez owady dadzą początek „koralom”, dojrzewającym późnym latem.

Owoce

Jaskrawoczerwone lub pomarańczowe, kuliste owoce są zimowym pokarmem ptaków – gila, zięby, jemiołuszki. Lubią je też sarny i borsuki. 

Ciekawostki

Jabłuszkowate, cierpkie owoce są bogate w witaminy i po przetworzeniu mogą być zjadane przez nas, jako dodatek do mięs, czy składnik dżemów. Mają też właściwości lecznicze (działają przeciwbiegunkowo oraz tonizująco na przewód pokarmowy).
Nasiona jarzębu pospolitego kiełkują dobrze tylko po przejściu przynajmniej trzymiesięcznego okresu schłodzenia do temperatury bliskiej 0 stopni C.

Sprawdź ile się nauczyłeś

Zachęcamy do korzystania z testów online sprawdzających zdobytą wiedzę o drzewach i krzewach.
Przygotowaliśmy tryb nauki i tryb testu (ograniczenie czasowe).
Życzymy powodzenia :)
 

Przejdź do góry strony