Poznajemy drzewa i krzewy

Grab pospolity

O drzewie

W Polsce jest to gatunek pospolity na niżu oraz w niższych partiach górskich, chętnie rosnący na żyźniejszych glebach. ?Czasem bywa mylony z bukiem pospolitym, jednak oba gatunki zdecydowanie się różnią: liśćmi, o piłkowanym brzegu blaszki, charakterystycznie „żłobionym” pniem oraz odmiennymi owocami.

Pokrój

Jego korona jest gęsta, szeroka i wysoka, niekiedy nieregularna i miotlasta.

Kora

Gładka, ciemno-popielatoszara kora jest pokryta pionowymi, jaśniejszymi smugami. Pień u starszych okazów ma falisto pofałdowaną powierzchnię.

Liście

Eliptyczne lub wąskojajowate liście, u nasady zaokrąglone, mają ostro podwójnie piłkowany brzeg oraz wyraźnie zaznaczone nerwy, sprawiające, że blaszka jest „harmonijkowato” pofałdowana. Na spodzie jest ona często z kępkami włosków. Jesienią liście przebarwiają się na żółto.

Kwiaty

Kwiaty męskie pojawiają się zwykle na początku kwietnia. Kwiaty żeńskie zakwitają około dwóch tygodni później, krótko przed rozwojem liści. Kwiaty męskie są zebrane w zwisające, kotkowate kwiatostany, natomiast żeńskie są niepozorne, tworzące na końcach pędów luźne kłosy, podparte tzw. przysadkami. 

Owoce

Spłaszczone orzeszki, z trójklapowymi skrzydełkami (powstałymi z rozrośnięcia się przysadek), są zebrane w zwisające owocostany, z początku zielonkawe, później brązowe.

Ciekawostki

  • Owoce grabu są jednym z przysmaków grubodziobów (obok bukwi, pestek wiśni i czereśni), natomiast młode pędy zgryzane są przez sarny i jelenie. 
  • Drewno jest ciężkie i twarde, należy do najtwardszych w Europie i może być zbyt twarde na deski (stosowane na pieńki do rąbania, koła zębate i do produkcji węgla drzewnego), stąd wzięło się powiedzenie „zgrabiały”, czyli stwardniały. Drewno grabu. 
  • W ogrodnictwie graby są cennym gatunkiem żywopłotowym, z powodu doskonałego znoszenia cięcia. W parkach często tworzono z odpowiednio formowanych grabów aleje, przypominające „tunele”. W wyniku długiej tradycji uprawy w ogrodach, wykształciły się odmiany charakteryzujące się głównie skierowanymi ku górze gałęziami.
  • Młode liście mają bardzo miły kwaskowaty smak, idealne na sałatki. Niestety wykorzystywać je można tylko przez 2-3 tygodnie wczesną wiosną, kiedy nie są jeszcze twarde i gorzkie.

 

Sprawdź ile się nauczyłeś

Zachęcamy do korzystania z testów online sprawdzających zdobytą wiedzę o drzewach i krzewach.
Przygotowaliśmy tryb nauki i tryb testu (ograniczenie czasowe).
Życzymy powodzenia :)
 

Przejdź do góry strony